Praktijk OPSY

Onze wachttijd is op dit moment ongeveer 6-8 weken

EMDR

We creëren een werkwijze passend bij het karakter en de belevingswereld van uw kind!

Wat is EMDR en wanneer wordt het ingezet?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een effectief bewezen, kortdurende methode om verschillende problemen aan te pakken. Over het algemeen wordt EMDR ingezet om nare gebeurtenissen te verwerken. Hierbij kan gedacht worden aan een auto ongeluk, seksueel misbruik, medische handelingen, een beet van een hond, verwisseling van school of pesterijen. In wezen kan het worden ingezet voor elke gebeurtenis die voor u of uw kind als naar is ervaren. Ook kan het worden ingezet als uw kind last heeft van bijvoorbeeld een spinnenfobie, nachtmerries een laag zelfbeeld of stemmingswisselingen.

Hoe werkt EMDR?

Bij EMDR wordt gewerkt met beelden die in je geheugen zijn opgeslagen die zorgen voor problemen in het dagelijks leven. Denk hierbij aan beelden van een traumatische gebeurtenis of angstige beelden die je hebt zoals spreken in het openbaar of honden. Tijdens een EMDR sessie zorgen we ervoor dat je denkt aan deze beelden waarbij tegelijkertijd je werkgeheugen wordt belast. Dit kan door middel van lichaamsbewegingen, het maken van rekensommen of het snel heen en weer bewegen van de ogen (hier is de naam EMDR ook van afgeleid, waarbij de letters E en M staat voor ‘Eye Movement’ wat ‘oogbewegingen’ betekent). Het is nog niet helemaal duidelijk hoe EMDR werkt maar men denkt dat het natuurlijke verwerkingsproces wordt gestimuleerd omdat er enerzijds aan de herinnering wordt gedacht en anderzijds het werkgeheugen wordt belast. Hierdoor wordt de herinnering minder levendig en emotioneel beladen weer opgeslagen.

EMDR bij baby’s, peuters en kleuters

EMDR kan ook worden ingezet bij baby’s en jonge kinderen. Zij zijn natuurlijk nog te jong om actieve herinneringen te hebben, maar vaak kunnen ouders goed navertellen wat er is gebeurd. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er sprake is geweest van een traumatische bevalling of van een heftige medische ingreep. Ook al heeft uw kind hier geen actieve herinneringen meer aan, het kan wel zijn dat deze gebeurtenis onvoldoende is verwerkt waardoor er problemen bestaan in het dagelijks leven. In dit geval kan EMDR worden ingezet door middel van de ‘verhalenmethode’. Dit is een methode waarbij de ouders/verzorgers het verhaal voorlezen over de desbetreffende gebeurtenis terwijl het kind hiernaar luistert. Tegelijkertijd wordt het werkgeheugen belast waardoor het natuurlijke verwerkingsproces op gang komt en de herinnering verliest aan intensiteit. Als blijkt dat dit voor ouders erg heftig is, kan EMDR ook eerst worden ingezet voor alleen de ouders.